Rolada truskawkowa
Do kolekcji przepisów na ciasta z truskawkami dorzucam dziś kolejny. Delikatna i pyszna rolada na pewno Wam będzie smakować. Rolada biszkoptowa jest łatwa do zrobienia, puszysta i możecie przygotować ją z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzi się jako deser na imprezę dla dzieci. Zróbcie ją koniecznie póki mamy piękne i pachnące słońcem truskawki. To świetny pomysł na lekki owocowy deser.
Rolada truskawkowa
Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 300 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 250 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 1-2 łyżki cukru pudru w zależności od słodkości truskawek
- 5 łyżeczek żelatyny
Instrukcje
- Białka ubijamy ze 100 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając żeby się zbytnio nie przypiekła.
- Ciepłą roladę wykładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Truskawki miksujemy i jeśli są mało słodkie dodajemy cukier puder. Jeśli używacie truskawek mrożonych dobrze jest je wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru soku.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą 5-6 łyżek i odstawiamy żeby napęczniała. Dolewamy gorącą wodę i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodajemy ją do truskawek dokładnie mieszamy lub raz jeszcze blendujemy wtedy nie porobią się w masie grudki z żelatyny.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy truskawki z żelatyną i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała pilnując żeby nie zrobiła się twarda bo wtedy nie rozsmarujemy jej na biszkopcie.
- Roladę rozwijamy i wykładamy masę, zwijamy całość dość. Możemy ją dodatkowo owinąć folią spożywczą. Wstawimy do lodówki na min 2 godziny. Smacznego.