1-2 łyżki cukru pudru w zależności od słodkości truskawek
5 łyżeczek żelatyny
Instrukcje
Białka ubijamy ze 100 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając żeby się zbytnio nie przypiekła.
Ciepłą roladę wykładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki miksujemy i jeśli są mało słodkie dodajemy cukier puder. Jeśli używacie truskawek mrożonych dobrze jest je wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru soku.
Żelatynę zalewamy zimną wodą 5-6 łyżek i odstawiamy żeby napęczniała. Dolewamy gorącą wodę i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodajemy ją do truskawek dokładnie mieszamy lub raz jeszcze blendujemy wtedy nie porobią się w masie grudki z żelatyny.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy truskawki z żelatyną i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała pilnując żeby nie zrobiła się twarda bo wtedy nie rozsmarujemy jej na biszkopcie.
Roladę rozwijamy i wykładamy masę, zwijamy całość dość. Możemy ją dodatkowo owinąć folią spożywczą. Wstawimy do lodówki na min 2 godziny. Smacznego.