Mini bezy – Jak zrobić mini beziki
Często pytacie do czego wykorzystać białka, które zostają po przygotowaniu np. kruchego ciasta. Ja wykorzystuję je do zrobienia bezy, którą potem można przełożyć ulubionym kremem, upiec kokosanki lub po prostu mini bezy. Możecie przechowywać je w puszce do dwóch tygodni (jeśli oczywiście nie znikną w niewyjaśnionych okolicznościach ;) ).
Takie mini bezy świetnie sprawdzą się do przygotowania deserów lub jako mała słodycz do popołudniowej kawy. Upieczenie ich jest naprawdę łatwe, sekretem udanej bezy są po prostu dobrze ubite białka. Z czasem przygotowanie mini bezików zajmie Wam tylko chwilę.
Mini bezy – Jak zrobić mini beziki
Porcje 50
Składniki
- 3 białka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Instrukcje
- Białka ubijamy ze szczyptą soli (najlepiej w misce szklanej lub metalowej). Kiedy białka będą sztywne stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując.
- Każdą kolejną łyżkę cukru dajemy dopiero po rozpuszczeniu już dodanej. Czas ubijania całości zajmie Wam około 10 minut. Kiedy białka będą już sztywne i lśniące przekładamy je do worka cukierniczego. Najprostsze worki są do kupienia w każdym markecie.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie beziki (średnica około 2-2,5 cm). U mnie z trzech białek wyszło 50 sztuk bezików. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i pieczemy (suszymy) około 90-100 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy zostawiając w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Jeśli bezy się kleją tzn., że cukier nie rozpuścił się całkowicie podczas ubijania. Bezy na drugi dzień staną się bardziej kruche niż zaraz po upieczeniu. Smacznego.