Tort bezowy z kremem kawowym
Jeśli zjedliście już wszystkie smakołyki świąteczne to zapraszam Was na kolejną pyszną bezę tym razem z kremem kawowym. Z ajerkoniakiem była pyszna „klik” mam nadzieję, że i ta Wam posmakuje.
Tort bezowy z kremem kawowym
Składniki
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 ml zimnej śmietanki 30 lub 36 %
- 250 ml zimnego mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- granat
Instrukcje
- BEZA: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając.
- Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, miksujemy.
- Na dwóch blaszkach z piekarnika układamy papier do pieczenia, rysujemy trzy koła o średnicy 20 cm. Na każdą blaszkę wykładamy część masy bezowej i rozsmarowujemy.
- Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C z termoobiegiem jedna pod drugą, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 C i suszymy bezę przez 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
- KREM: 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy) Jeśli lubicie bardziej kawowy krem dodajcie więcej kawy.
- Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do chwili, aż uzyskamy gładki, puszysty krem.
- Upieczone blaty przekładamy kremem, na wierzchu smarujemy odrobinę kremu i układamy dowolne owoce, najlepiej kiedy są lekko kwaśne. Smacznego.