Kokosanki
Pyszne, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, pachnące kokosem. Do popołudniowej kawy idealne. :)
Kokosanki
Składniki
- 4 białka
- 140 g drobnego cukru
- 220 g wiórków kokosowych
- 70 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy 100 g cukru i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wrzucamy wiórki, mieszamy i całość studzimy. Jeśli wiórki się pozlepiają po przestudzeniu lekko je rozkruszamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
- Część ubitej piany mieszamy z wiórkami, a po chwili dodajemy resztę.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje masy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 18-20 minut. Jeśli pieczecie dwie blaszki jednocześnie wtedy włączcie termoobieg. Ciasteczek należy pilnować podczas pieczenia ponieważ łatwo je przypalić. Pieczemy, aż uzyskają złoty kolor.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :)