Zeppole – włoskie mini pączki z ricottą

Zeppole – włoskie mini pączki z ricottą. Pyszne, małe pączusie, które przygotujecie błyskawicznie. Wystarczy kilkanaście minut :) Idealne mini pączki na tłusty czwartek.
Zeppole – włoskie mini pączki z ricottą
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej szklanka o pojemności 250 ml
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru
- 2 jajka
- 250 g ricotty
- 1 łyżka wódki, rumu lub spirytusu dodatek alkoholu sprawi, że pączki nie będą nasiąkały tłuszczem podczas smażenia.
dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
Instrukcje
- Wszystkie składniki miksujemy (tylko do połączenia się składników)
- Na gorący tłuszcz łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy chwilę z obydwóch stron, aż się lekko zezłocą.
- Całość posypujemy cukrem pudrem.