Pączki

Dzisiaj sprawdzony i wielokrotnie przetestowany w mojej rodzinie przepis. Przepis na pyszne, tradycyjne pączki. Zróbcie je koniecznie w tłusty czwartek. Są delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Z podanej porcji wychodzi 9 pączków, dlatego od razu zróbcie z podwójnej porcji ;)
Pączki
Porcje 9
Składniki
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- 150 ml mleka 170 g
- 20 g drożdży
- 30 g masła roztopione
- 1 łyżeczka spirytusu
- szczypta soli
dodatkowo:
- smalec – pączki powinny pływać podczas smażenia lub olej
- kilka łyżek marmolady lub powideł śliwkowych
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka pomarańczowa
- 1 cytryna
Instrukcje
- Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier. Robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy rozkruszone drożdże.
- Drożdże razem z mlekiem delikatnie mieszamy i odstawiamy całość na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Następnie dodajemy żółtka i całość dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikser z hakiem.
- Do wyrobionego ciasta dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
- Na koniec dodajemy spirytus i ponownie wyrabiamy. Spirytus dodajemy żeby pączki podczas smażenia nie wchłaniały tłuszczu.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Kiedy ciasto urośnie przekładamy je na stolnicę, delikatnie zagniatamy ale tylko 2-3 razy i dzielimy na 9 równych części. Ja ważę ciasto i dzielę na 9, a później każdą część robię o tej samej wadze. Wtedy mam pewność, że pączki będą jednakowe i będą się równomiernie smażyły.
- Ciasto na pączka rozpłaszczamy i do środka dodajemy 1 łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepiamy i odkładamy na stolnicę.
- Pączki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie kiedy pączki wyrastają rozgrzewamy tłuszcz. Najsmaczniejsze są pączki smażone na smalcu. Tłuszcz rozgrzewamy do 170 – 180 C. Jeśli nie macie termometru wkładamy drewniany patyczek lub wykałaczkę i kiedy pojawiają się obok bąbelki tzn, że tłuszcz jest o właściwej temperaturze.
- Wkładamy kolejno pączki i smażymy na średnim ogniu po około 1,5 – 2 minut z każdej strony. Jeśli pączki będziemy smażyć na zbyt gorącym tłuszczu szybko się zrumienią, a środek pozostanie surowy.
- Usmażone pączki maczamy w lukrze i posypujemy skórką pomarańczową.
- Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, aż powstanie lukier o odpowiedniej gęstości.

Podziel się: