Ciasto z cukinią i polewą czekoladową.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, przygotowałam już zapas ketchupu z cukinii, przygotowywałam z niej tartę, smażoną itp. Teraz przyszła pora na ciasto z cukinii. Jest bardzo puszyste, mocno czekoladowe długo zachowuje świeżość, a przy okazji w ogóle nie czuć smaku cukinii.
Ciasto z cukinią
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub tortowej 220 g
- 2 łyżki czubate kakao 20 g
- 1 łyżeczka sody (czubata) 8 g
- 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 duże jajko
- 80 g rozpuszczonego masła
- 2 szklanki cukinii 260 g starta na drobnych oczkach tarki i lekko odciśnięta
Polewa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietanki 30 %
Instrukcje
- Mąkę, kakao, cynamon oraz sodę przesiewamy przez sitko.
- W drugiej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopione i wystudzone masło jeszcze chwilę ubijamy.
- Do mokrych składników dodajemy składniki suche oraz cukinię. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Masę przekładamy do formy (keksówka o długości 25 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny. Do tzw.suchego patyczka.
Polewa:
- Do niewielkiego garnuszka wlewamy śmietankę i dorzucamy kawałki czekolady. Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą.
- Gorącą polewą polewamy ciasto.
Uwagi
Jeśli szukacie innych przepisów z dodatkiem cukinii to zapraszam :
Risotto z cukinią i kurczakiem.
Tarta z cukinii
Cukinia panierowana
Ketchup z cukinii
Placuszki z cukinii z łososiem.
Dżem – galaretka z cukinii
Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy
Kurczak z cukinią
Czy może być płynny olej zamiast masła? Lub olej kokosowy?
Można spróbować chociaż ja nigdy nie robiłam z olejem.
Jaki rozmiar keksówki miałaś?
(keksówka o długości 25 cm) szerokość standardowa 8-10 cm
Ciasto przepyszne nikt nie zorientował się że z cukinią.Polecam
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam