Risotto z cukinią i kurczakiem.
Dosyć często robię w domu risotto, po pierwsze dlatego, że szybko je się przygotowuje, jest to danie tzw. jednogarnkowe, a po drugie można w nim przemycić dużo warzyw i wszyscy bardzo je lubimy. Dzisiaj przepis na żółte risotto z dodatkiem kurkumy, która daje potrawie piękny żółty kolor, a do tego jest bardzo zdrowa. Do przygotowania risotto użyłam również szpinaku i pysznej, młodej cukinii.
Risotto z cukinią i kurczakiem.
Składniki
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 0,5 piersi z kurczaka pokrojona w kostkę
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu może być więcej
- garść posiekanego szpinaku opcjonalnie
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 100 ml białego wina (półwytrawne) można pominąć
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki zimnego masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instrukcje
- Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i chwilę podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pilnujemy żeby się nie spalił ponieważ wtedy stanie się gorzki.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażamy kilka minut.
- Do mięsa dorzucamy ryż i przesmażamy chwilę, aż się zeszkli.
- Po chwili dolewamy wino i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn, następnie dolewamy stopniowo bulion, (np. 1 łyżkę wazową), mieszamy i smażymy na średnim ogniu.
- Jak ryż wchłonie cały płyn ponownie dodajemy bulion i tak do czasu, aż ryż zmięknie, ale trzeba uważać żeby się nie rozgotował.
- Pod koniec duszenia kiedy ryż zaczyna robić się miękki dodajemy posiekany szpinak i cukinię pokrojoną w 0,5 cm plasterki.
- Na koniec smażenia dodajemy starty parmezan (odrobinę zostawiamy do posypania na talerzu). mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Następnie dodajemy zimne masło, wyłączamy gaz, mieszamy i zostawiamy na chwilę.
- Dzięki dodatkowi zimnego masła risotto zrobi się kremowe.
- Natychmiast podajemy i posypujemy startym parmezanem.
Wygląda bardzo apetycznie, to zdecydowanie moje smaki. I jeszcze jest cukinia, którą uwielbiam :)
Dziękuję :)