Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy
Do kolekcji modnych i popularnych ostatnio pasztetów warzywnych dorzucam dziś kolejny z marchewką, cukinią i czerwoną soczewicą. Jest bardzo smaczny i bardzo zdrowy. Zapraszam. :)
Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy
Składniki
- 4 duże marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g czerwonej soczewicy
- 0,5 łyżeczki papryki mielonej
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Instrukcje
- Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). 100 g około ¾ szklanki soczewicy na 1,5 szklanki wody.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cukinię myjemy i również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
- Rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i chwilę smażymy, dodajemy marchewkę i cukinię. Całość smażymy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i odparowujemy nadmiar wody. Masę studzimy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką, dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki 25 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy godzinę. Smacznego. :)
Uwagi
Tu znajdziecie przepisy na inne pasztety :
Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw.
Pasztet z pieczarkami
Pasztet z selera
Pasztet z żurawiną
Pasztet warzywny
Pasztet z cielęciny