Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy
Składniki
4 duże marchewki
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g czerwonej soczewicy
0,5 łyżeczki papryki mielonej
sól
pieprz
1/3 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka bułki tartej
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Instrukcje
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). 100 g około ¾ szklanki soczewicy na 1,5 szklanki wody.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cukinię myjemy i również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i chwilę smażymy, dodajemy marchewkę i cukinię. Całość smażymy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i odparowujemy nadmiar wody. Masę studzimy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką, dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki 25 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy godzinę. Smacznego. :)