Pasztet z żurawiną
Pewnie większość z Was piecze pasztety na święta, ja w tym roku z pewnością zrobię kolejny raz pasztet z żurawiną. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego to zachęcam do zrobienia.
Pasztet z żurawiną
Składniki
- 0,5 kg wieprzowiny np. łopatki
- 0,5 kg wołowiny
- 30 dag boczku lub podgardla
- 10 dag wątróbek drobiowych
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 2 kajzerki
- 10 dag suszonej żurawiny (cała nie cięta)
- 4 jajka
- 3 suszone borowiki
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz mielony
Instrukcje
- Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy powstałe szumowiny i dodajemy warzywa oraz ziele, liście i pieprz oraz grzyby. Gotujemy do miękkości około 2,5 – 3 godzin.
- Wyjmujemy mięso, wywar odcedzamy przez sitko. Do części wywaru dodajemy wątróbki i gotujemy kilka minut, w pozostałym wywarze namaczamy bułki.
- Ostudzone mięso wraz z grzybami i odciśniętą bułką mielimy trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Całość doprawiamy solą, mielonym pieprzem i gałką, dodajemy jajka, żurawinę, dokładnie mieszamy.
- Formę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 90 minut, jeśli pasztet zbyt mocno rumieni się z wierchu przykrywamy go folią spożywczą.
Podziel się: