Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy powstałe szumowiny i dodajemy warzywa oraz ziele, liście i pieprz oraz grzyby. Gotujemy do miękkości około 2,5 – 3 godzin.
Wyjmujemy mięso, wywar odcedzamy przez sitko. Do części wywaru dodajemy wątróbki i gotujemy kilka minut, w pozostałym wywarze namaczamy bułki.
Ostudzone mięso wraz z grzybami i odciśniętą bułką mielimy trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Całość doprawiamy solą, mielonym pieprzem i gałką, dodajemy jajka, żurawinę, dokładnie mieszamy.
Formę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 90 minut, jeśli pasztet zbyt mocno rumieni się z wierchu przykrywamy go folią spożywczą.