Pasztet z selera
Dzisiaj sprawdzony przepis na pasztet z selera. Pasztet warzywny, którego głównym składnikiem jest seler i marchewka. Do tej pory go kupowałam, ale od jakiegoś czasu robię sama. Przepis na pasztet z selera jest bardzo prosty, dlatego każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem bez problemu. To tylko kilka składników. Poniżej znajdziecie przepis na wegetariański pasztet z selera. Spróbujcie koniecznie.
Pasztet z selera
Składniki
- 1 duży seler (440 g dokładnie obranego i startego na dużych oczkach tarki)
- 2 marchewki (250 g obranej i startej na dużych oczkach tarki)
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 2 jajka
- 50 g masła
- szklanka gorącej wody
- około ½ szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Do garnka wrzucamy starte warzywa, seler, marchew, posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy masło i dusimy prawie do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Do zimnych warzyw dodajemy jajka i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeśli masa wydaje Wam się zbyt rzadka można dodać jeszcze bułkę tartą.
- Masę przekładamy do keksówki 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 60 minut do zarumienienia się skórki.