Pasztet z pieczarkami

Zrobiłam ostatnio przepyszny pasztet z pieczarkami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek dlatego najlepiej wybierać te większe. Pieczarki powinny być świeże i białe wtedy pasztet nie będzie zbyt ciemny. Jest bardzo smaczny z dodatkiem chrzanu czy sosu tatarskiego.
Pasztet z pieczarkami
Składniki
- 1 kg pieczarek (muszą być świeże i białe)
- 1 duża cebula
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 10 dag żółtego sera (ostrego)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 całe jajka surowe
- 1 duża łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
Instrukcje
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki do czasu, aż cała woda z nich wyparuje. Lekko solimy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Cebulę odrobinę solimy wtedy szybciej mięknie.
- Ser ścieramy na tarce
- W misce mieszamy pokrojone jajka, przesmażone zimne pieczarki, cebulę, bułkę tartą, ser oraz surowe jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy.
- Formę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę i dokładnie uklepujemy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut. Smacznego.