Kurczak z cukinią
Dzisiaj zapraszam Was na lekkie, szybkie danie. Kurczak będzie idealny na sobotni obiad, zostanie Wam jeszcze dużo czasu na doładowanie akumulatorów, przed kolejnym pracowitym tygodniem.
Kurczak z cukinią
Składniki
- pół kurczaka lub 8 pałek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory świeże lub pomidory z puszki
- kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Instrukcje
- Kurczaka w miarę umiejętności luzujemy z kości. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy kawałki kurczaka do czasu, aż się ładnie zrumienią. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec smażenia kiedy cebula będzie rumiana, dodajemy pokrojony lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z kurczakiem. Na patelnię wlewamy szklankę wody i zbieramy cały „smak” i przelewamy go do mięsa. Doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu.
- Do drugiego garnka wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy, aż się rozpadną i łatwo dadzą się przetrzeć przez sito. Tak przetarte pomidory dodajemy do mięsa (jeśli nie mamy świeżych pomidorów dodajemy pomidory z puszki). Dodajemy bazylię, pieprz i dusimy, aż mięso będzie miękkie.
- Sos, który powstaje podczas duszenia możemy przetrzeć przez sitko, lekko zblendować, aby całość zagęścić. Jeśli nadal wydaje Wam się zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki, nie więcej niż pół łyżeczki. Mąkę w osobnej miseczce mieszamy z odrobiną śmietany (łyżeczka) dodajemy gorący wywar i mieszamy żeby dokładnie rozpuścić mąkę. Wtedy mamy pewność, że nie powstaną grudki w sosie. Całość przelewamy do garnka z mięsem i pozostałym sosem, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Wszystko doprawiamy do smaku.
- W tym czasie gdy sos się dusi, na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kawałki wcześniej umytej i pokrojonej cukinii.(mogą to być paseczki, plasterki, jak kto lubi. Zrumienioną cukinię osączamy na ręczniku papierowym.
- Podajemy z ryżem.