Ogórki kiszone
Sprawdzony przepis na kiszone ogórki. Chyba każdy z nas przygotowuje na zimę zapas ogórków kiszonych. Pachnące, chrupiące ogórki do sałatki jarzynowej, zupy ogórkowej, kanapek mmmm pycha. Ja chciałabym się dzisiaj podzielić swoim przepisem, takie ogórki robi moja mama i takie robię teraz ja. Od kilku lat robię ogórki bez dodatku chrzanu, jednak z dużą ilością czosnku. Zawsze wychodzą chrupiące i smaczne. Jeśli jednak macie dostęp do chrzanu możecie dodać kawałek do każdego słoika. Sekretem udanych ogórków są ogórki ze sprawdzonego źródła. Idealnie byłoby gdybyście mieli ogórki z własnego ogródka jednak nie wszyscy mają takie możliwości. Zwracajcie uwagę na to żeby ogórki były wyhodowane bez użycia oprysków. Ogórki, które były pryskane lub mocno nawożone często się psują, są puste w środku i są niezdrowe.
Ogórki kiszone
Składniki
Na słoik 0,9 L
- ogórki
- koper 1 baldach
- 3 duże ząbki czosnku
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 czubata łyżka soli kamiennej
- kawałek chrzanu (opcjonalnie) ja dodaję tylko wtedy kiedy mam
Instrukcje
- Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku. Na spód słoika lub z boku wkładamy baldach kopru, dorzucamy ziele angielskie, czosnek (przekrojony na pół), liść laurowy i łyżkę soli. Zalewamy zimną wodą. Zakręcamy słoiki i zostawiamy na 4-5 dni w temp pokojowej. Obserwujemy czy jakaś zakrętka nie przecieka i ew. zmieniamy. Kiedy ogórki zmienią kolor można je wystawić w chłodne miejsce.
- Oczywiście jeśli macie chrzan można dodać kawałek, ale bez dodatku chrzanu są równie pyszne. :)
A chrzan ?
To jest wersja bez chrzanu, daję za to więcej czosnku. Mimo braku chrzanu są nadal bardzo smaczne i się nie psują.
Oczywiście jeśli chrzan jest dostępny można go dodać.