Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa. Nie wiem jak to się stało, że do tej pory moja ulubiona zupa nie znalazła się na blogu. Dlatego szybko naprawiam swój błąd. Wg mnie przepis na najsmaczniejszą zupę ogórkową, którą robię z własnoręcznie kiszonych ogórków. Dzięki temu, że wcześniej ogórki przesmażam na maśle ma bardzo delikatny smak. Po prostu spróbujcie. :)
Zupa ogórkowa
Składniki
- 1 udko drobiowe lub kawałek żeberka
- 4-5 dużych ogórków kiszonych lub 6 średnich
- 2 średnie marchewki
- 4-5 ziemniaków pokrojone w kostkę
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 1 łyżka masła
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 50 ml śmietanki 30 % lub 18 %
- 1 łyżka natki pietruszki lub koperku
Instrukcje
- Mięso zalewamy wodą około 2 l., dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
- Warzywa ścieramy na tarce (duże oczka).
- Ogórki ścieramy na tarce (duże oczka). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ogórki i przesmażamy je około 15-20 minut. Jeśli sok szybko wyparuje możemy podlać je wodą żeby chwilę się poddusiły, a nie przypaliły.
- Do ugotowanego wywaru mięsnego dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Jeśli zupę gotujecie bez mięsa wtedy pomijamy krok pierwszy.
- Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy przesmażone ogórki, a następnie śmietankę. W razie potrzeby dolewamy wodę żeby zupa nie była zbyt gęsta chyba, że taką lubicie. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Należy pamiętać żeby nie solić na początku zbyt mocno wody ponieważ ogórki są dość słone.
- Jeśli używacie śmietanki 30 % możecie od razu wlać ją do zupy, natomiast każdą chudszą śmietanę należy zahartować. Tzn. do kubeczka w którym jest śmietanka dodajemy kilka łyżek zupy i dokładnie mieszamy. Taką śmietanę możemy wlać do zupy.
- Zupę wyłączamy i dodajemy natkę pietruszki lub koperek.
Uwagi
Przepis na pyszne ogórki kiszone znajdziecie tutaj.