Mięso zalewamy wodą około 2 l., dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
Warzywa ścieramy na tarce (duże oczka).
Ogórki ścieramy na tarce (duże oczka). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ogórki i przesmażamy je około 15-20 minut. Jeśli sok szybko wyparuje możemy podlać je wodą żeby chwilę się poddusiły, a nie przypaliły.
Do ugotowanego wywaru mięsnego dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Jeśli zupę gotujecie bez mięsa wtedy pomijamy krok pierwszy.
Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy przesmażone ogórki, a następnie śmietankę. W razie potrzeby dolewamy wodę żeby zupa nie była zbyt gęsta chyba, że taką lubicie. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Należy pamiętać żeby nie solić na początku zbyt mocno wody ponieważ ogórki są dość słone.
Jeśli używacie śmietanki 30 % możecie od razu wlać ją do zupy, natomiast każdą chudszą śmietanę należy zahartować. Tzn. do kubeczka w którym jest śmietanka dodajemy kilka łyżek zupy i dokładnie mieszamy. Taką śmietanę możemy wlać do zupy.
Zupę wyłączamy i dodajemy natkę pietruszki lub koperek.