Ogórki w zalewie musztardowej
Ostatnio kilka razy już słyszałam same pozytywne opinie o ogórkach w zalewie musztardowej, dlatego i ja postanowiłam zrobić w tym roku. Przepis sprawdzony dlatego dzielę się nim z Wami.
Ogórki w zalewie musztardowej
Składniki
- około 2 kg małych ogórków
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek musztardy stołowej
Dodatkowo:
- ziele angielskie
- liść laurowy
Instrukcje
- Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno w słoikach. Dodajemy po 1 liściu laurowym i dwóch ziarnach ziela angielskiego. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki. Odstawiamy na około 3 godziny. Po tym czasie zakręcamy i wekujemy około 5-10 minut.
Spróbuj obrać ogórki i pokroić na pół! Są jeszcze pyszniejsze :)
Robiłam też w ten sposób, ale ten jest szybszy ;)