Sałatka jarzynowa
Wszyscy znają i pewnie większość z nas ją lubi. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki jarzynowej, robimy ją tylko dwa razy w roku -na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Pewnie dlatego nigdy mi się nie znudziła. :) Ja lubię taką bardziej czerwoną ze sporą ilością marchewki, ale ilość składników możemy dobrać sobie sami. Poniżej przepis na moją sałatkę jarzynową.
Sałatka jarzynowa
Składniki
- 8 średnich marchewek
- 4 ziemniaki
- 4-5 jajek gotowanych na twardo
- 0,5 dużego selera lub jeden mały
- 2 małe pietruszki
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 kwaśne jabłko
- pół małej cebulki
- duża puszka groszku konserwowego
- mała puszka kukurydzy (opcjonalnie)
- majonez
- 1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Marchew, pietruszkę, selery i ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotują się najszybciej dlatego trzeba pilnować i w trakcie wyławiać miękkie warzywa.
- Jajka gotujemy na twardo w mocno posolonej wodzie (łatwiej się obierają)
- Ugotowane i zimne warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę ( ja lubię drobno pokrojoną sałatkę). Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski.
- Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
- Ogórki, cebulę i obrane jabłko również kroimy w kostkę.
- Groszek i kukurydzę osączmy z zalewy i dodajemy do sałatki.
- Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem z odrobiną musztardy. Dobrze jest nie przyprawiać całości majonezem, wtedy można ją dłużej przechowywać. Ilość majonezu zależna od upodobań.
Podziel się:
Sałatka musi być! Sałatka jarzynowa jest tak samo obowiązkowym elementem podczas wszelkich uroczystości, jak świeżo wykrochmalony obrus :) Osobiście uwielbiam wersję light – bez musztardy i z korniszonami zamist kiszonych ogórków. Czasami ogórki są zbyt przekiszone i ich zapach (?) dominuje nad wszystkimi składnikami :)