Ogórki małosolne

Przepis na ogórki małosolne, które pewnie wiosną i wczesnym latem pojawiają się w każdym domu. My je uwielbiamy, kiedy jedne się kończą wstawiamy kolejne. Najlepsze są ogórki ze sprawdzonego źródła, nie pryskane, wtedy mamy pewność, że się udadzą, a przy tym będą po prostu zdrowe. Zapach świeżego koperku, czosnku i ogórków potrafi rozbudzić nasze kubki smakowe.
Ogórki małosolne
Składniki
- 1 kg małych ogórków
- 2 l wody przegotowana, ja daję lekko ciepłą
- 2 łyżki soli na każdy litr 1 łyżka soli
- 2 kawałki chrzanu opcjonalnie (jeśli akurat nie macie można pominąć, z samym czosnkiem i koprem też się udadzą).
- 6 ząbków czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 pęczek koperku
Instrukcje
- Ogórki dokładnie myjemy, układamy w naczyniu kamionkowym lub jesli nie macie w dużym słoiku.
- Wodę gotujemy, dodajemy sól, studzimy.
- Na dno naczynia wkładamy koper, układamy ogórki, przyprawy i czosnek, całość zalewamy przestudzoną wodą z solą.
- Na wierzch kładziemy mały talerzyk żeby wszystkie ogórki były przykryte zalewą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach, a często już na drugi dzień ogórki nadają się do jedzenia. Smacznego. :)