Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera
Ciasto jogurtowe to ekspresowe ciasto, które możecie przygotować bez użycia miksera. Długo utrzymuje świeżość, jest bardzo łatwe, smaczne i szybkie do zrobienia. Możecie użyć do niego dowolnych owoców sezonowych, ja zrobiłam je ze śliwkami. Zapraszam po przepis.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera
Składniki
Składniki suche:
- 4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 4 jajka
- 430 g gęstego jogurtu naturalnego (20 łyżek)
- 1 szklanka oleju (rzepakowy)
Dodatkowo:
- około 500 g śliwek (lub dowolnych owoców)
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g gorącego masła
- 50 g drobnego cukru
Instrukcje
- Osobno mieszamy składniki suche i mokre (rózgą).
- Do składników mokrych dodajemy składniki suche i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25X30 posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, a całość posypujemy kruszonką.
- Kruszonka: Mąkę, masło i cukier łączymy w misce i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka (konsystencja piasku).
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę. Do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika.
Uwagi
Inne przepisy na ciasta ze śliwkami:
Puszyste ciasto ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami II
Kruche ciasto ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Przygotowanie ciasta jest ultra szybkie, a w smaku po prostu przepyszne coś dla fanów wilgotnego ciasta smakującego jesienią