Ciasto ze śliwkami II
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego, żeby jak najlepiej i najsmaczniej wykorzystać ten czas zapraszam po kolejny przepis na ciasto ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami II
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 130 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- śliwki około 500 g
Instrukcje
- Masło, żółtka i ucier ucieramy na jasną puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy do wcześniej ubitej masy. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy do czasu, aż składniki się połączą.
- Masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy ( 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Na wierzch dość ciasno układamy wcześniej umyte i pozbawione pestek śliwki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Podziel się: