Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Jeśli lubicie ciasto drożdżowe, a mieliście problem z jego zrobieniem to właśnie jest przepis dla Was. Ciasto robi się łatwo, a do tego wyjątkowo smaczne.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 2 -3 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 całe jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki na masę twarogową:
- 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 żółtka
- 2-3 czubate łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 500 g śliwek (świeże lub mrożone)
- 2 łyżki cukru brązowego
Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dolewamy rozczyn zrobiony z ¼ szklanki mleka i 40 g świeżych drożdży.
- Drożdże mieszamy z mlekiem i od razu wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ręcznie do czasu aż składniki się połączą. Jeśli trzeba podsypujemy odrobinę mąki, ciasto nie powinno się kleić do rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Po dwóch godzinach kiedy ciasto urośnie wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy prostokąt o grubości około 1 cm. Na ¾ powierzchni rozsmarowujemy masę twarogową.
- Ser rozcieramy widelcem dodajemy żółtka, cukier, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki 3-4 cm, układamy w tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Do każdego kawałka wciskamy śliwki.
- 500 g śliwek kroimy na połówki lub ćwiartki, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut do czasu aż ładnie się zrumieni. Podany czas jest orientacyjny i może być inny dla każdego piekarnika.
Podziel się: