Kruche ciasto ze śliwkami
Dzisiaj w tempie ekspresowym powstało pyszne ciasto ze śliwkami. Często kiedy robię bezę i zostają mi żółtka przygotowuję kruche ciasto, które ląduje w zamrażalniku. Potem tylko parę chwil i mam gotowy spód do ciasta, na wierzch dowolne owoce, w tym przypadku śliwki, kruszonka i po około 40 minutach w piekarniku ciasto gotowe. :)
Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka (duże jajka)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła (125 g) schłodzonego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- około 1 kg śliwek
- cukier brązowy (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 100 g schłodzonego masła
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
Instrukcje
Ciasto:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy masło i drobno siekamy nożem. Dokładamy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Możemy wrzucić wszystkie składniki do malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Dzielimy je na pół, każdy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, ew. na godzinę do zamrażarki.
- Schłodzone ciasto ścieramy na tarce do blaszki o wymiarach 26 x 30 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, na wierzch układamy połówki śliwek środkami do góry. Jeśli śliwki są kwaśne to do każdej z nich wsypujemy odrobinę brązowego cukru, wierzch posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- Masło siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Pieczemy w 180 C około 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Ja piekłam z termoobiegiem. Całość możemy delikatnie posypać cukrem pudrem. :)