Puszyste ciasto ze śliwkami.
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, a tym samym sezon na ciasta ze śliwkami. Na blogu znajdziecie już kilka smacznych ciast z dodatkiem śliwek. Ten przepis na ciasto ze śliwkami jest wyjątkowo łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Puszyste i delikatne ciasto ze śliwkami. Spróbujcie sami. :)
Składniki
- 4 duże jajka
- 0,5 szklanki cukru możecie dodać więcej, ale jeśli śliwki są mocno dojrzałe ciasto może być zbyt słodkie
- 130 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
- 600 g śliwek bez pestki, podzielone na pół
- szczypta soli
- cukier puder
Instrukcje
- Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
- Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując.
- Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
- Tortownicę o średnicy 23 cm lub blaszkę o wymiarach 25×30 wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny.