0,5 szklanki cukrumożecie dodać więcej, ale jeśli śliwki są mocno dojrzałe ciasto może być zbyt słodkie
130 mloleju rzepakowego
1łyżeczka proszku do pieczenia
1,5szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
600gśliwek bez pestki, podzielone na pół
szczypta soli
cukier puder
Instrukcje
Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując.
Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
Tortownicę o średnicy 23 cm lub blaszkę o wymiarach 25×30 wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny.