Ciasto ze śliwkami
Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami, z dodatkiem cynamonu i kruszonki. Smaczne i szybkie ciasto, przygotowanie go nie zajmie Wam zbyt wiele czasu.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 100 g masła miękkiego
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 600 g śliwek podzielone na połówki
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:
- 70 g cukru
- 70 g masła miękkiego
- 100 g mąki pszennej
Instrukcje
Ciasto:
- Masło ucieramy z cukrem.
- Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas ucierając.
- Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na końcu dodajemy mleko.
- Ciasto przelewamy do formy o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Łyżką formujemy tak ciasto aby brzegi były nieco wyższe.
- Na wierzch ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Całość oprószamy cynamonem.
- Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-45 minut. Do czasu, aż zacznie się ładnie rumienić.
- Upieczone ciasto polewamy lukrem.
Kruszonka:
- Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruszonki umieszczamy w misce.Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki.
Lukier:
- Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.