Cukinia faszerowana mięsem mielonym.
W ogródku mamy w tym roku mnóstwo cukinii, cała rodzina bardzo lubi cukinię przyrządzaną na wiele sposobów, ale i tak wciąż szukam nowych inspiracji. Na blogu znajdziecie już całkiem sporo przepisów z tym warzywem. Dzisiaj przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Do farszu dodałam serek mascarpone, dzięki któremu farsz jest bardziej kremowy. Na blogu jest też wersja wegetariańska na cukinię faszerowaną kaszą kuskus.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym.
Porcje 4
Składniki
- 4 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego drobiowe lub wieprzowe
- 1 pomidor
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwej
- 125 g mozzarelli
- 1 łyżka mascarpone
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka koperku posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
Instrukcje
- Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż. Wydrążamy łyżką środek zostawiając około 0,5 cm ścianki.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę razem z czosnkiem (nie rumieniąc).
- Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy kilka minut.
- Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
- Połowę wydrążonego miąższu z cukinii kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut.
- Po uduszeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy rozmaryn i odparowujemy żeby nadmiar soku wyparował. Pod koniec smażenia dodajemy mascarpone, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Następnie dodajemy posiekany koperek, mozzarellę.
- Połówki cukinii oprószamy solą i pieprzem (opcjonalnie). Nakładamy farsz i posypujemy parmezanem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 min. Pod koniec pieczenia na chwilę włączamy górną grzałkę i podpiekamy żeby parmezan lekko się zrumienił.
- Upieczone cukinie posypujemy natką pietruszki.