Tarta ze szparagami, cukinią oraz fetą.
Przepis na wytrawną tartę ze szparagami, cukinią oraz serem feta. Smaczny pomysł na danie bez mięsa, dzięki dodatkowi fety smak jest wyrazisty, a konsystencja kremowa. Tarta z zielonymi szparagami to smaczny pomysł na obiad lub kolację. Spód do tarty można przgotować wcześniej, a później tylko wrzucić ją na godzinę do piekarnika i mamy pyszny i zdrowy posiłek.
Tarta ze szparagami cukinią oraz fetą.
Składniki
Składniki na tartę:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 1 pęczek szparagów
- 150 g cukinii pokrojona w półplastry 0,5 cm grubości
- 140 g sera feta
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta pieprzu do smaku
Instrukcje
Spód do tarty:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. W przypadku braku miksera składniki zagniatamy na stolnicy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Formę do tarty o wymiarach 28 – 30 cm wyklejamy ciastem.
- Tartę nakłuwamy widelcem.
- Na wierzch kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i (wysypujemy na wierzch groch lub fasolę) po to żeby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-30 minut, aż się lekko zrumieni.
Farsz:
- W tym czasie kiedy spód tarty się podpieka przygotowujemy farsz.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 1 cm kawałki zostawiając około 10 cm kawałki razem z główkami
- Cukinię myjemy i kroimy na półplasterki.
- Do miski rozbijamy jajka, dodajemy pokruszony ser feta, jogurt grecki oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą. Doprawiamy pieprzem i ew. solą (uwaga feta jest słona).
- Na spód tarty wykładamy pokrojone szparagi, wylewamy sos, a na wierzch układamy cukinię oraz główki szparagów.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra-dół) i pieczemy godzinę. Jeśli tarta zbyt mocno się przypieka wierzch można przykryć folią spożywczą.
Ile ma być jajek, bo w przepisie nie ma ilości ?
3 szt.