Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż. Wydrążamy łyżką środek zostawiając około 0,5 cm ścianki.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę razem z czosnkiem (nie rumieniąc).
Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy kilka minut.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
Połowę wydrążonego miąższu z cukinii kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut.
Po uduszeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy rozmaryn i odparowujemy żeby nadmiar soku wyparował. Pod koniec smażenia dodajemy mascarpone, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie dodajemy posiekany koperek, mozzarellę.
Połówki cukinii oprószamy solą i pieprzem (opcjonalnie). Nakładamy farsz i posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 min. Pod koniec pieczenia na chwilę włączamy górną grzałkę i podpiekamy żeby parmezan lekko się zrumienił.