Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi
Każdy kucharz ma swój sekret na idealne ciasto pierogowe. Ja od lat robię w ten sam sposób i jest idealne zarówno do pierogów na słodko jak i wytrawnych.
Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi
Składniki
- 500 g mąki pszennej (typ 480)
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- 250 ml mocno ciepłej wody około
- 0,5 łyżeczki soli
Instrukcje
- Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
- Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto przekładamy do miski lekko posypanej mąką i przykrywamy ściereczką na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”.
- Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na odpowiednią grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania.
- Pozostałe ciasto cały czas trzymamy przykryte żeby nie obeschło.
Z pozostałych białek możecie upiec pyszne mini beziki.
Zobacz także przepisy na pierogi:
Ciasto na pierogi z dodatkiem masła
Pierogi z mięsem (z rosołu)
Pierogi z serem
Pierogi z łososiem i szpinakiem
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z owocami