Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami to mój smak z dzieciństwa. Pyszne, domowe pierogi z jagodami i słodką śmietanką. Poezja !!! Sezon na jagody w pełni dlatego zróbcie je koniecznie. Są może pracochłonne, ale od czasu do czasu namawiam do ich zrobienia, szczególnie w sezonie. Pierogi te możecie przygotować nie tylko z jagodami, ale również z malinami, truskawkami czy wiśniami są równe smaczne.
Pierogi z jagodami
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- około 1,5 szklanki ciepłej wody
Na farsz:
- 1 litr jagód
- 4 łyżki drobnego cukru
Na wierzch:
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
Instrukcje
- Z mąki, jajek oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody,. Ciasto musi być elastyczne.
- Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Delikatnie nakładamy owoce uważając żeby nie pobrudzić brzegów sokiem bo będą się ciężko lepiły.
- Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia. Śmietankę lekko ubijamy dodając 1 łyżkę cukru pudru. Polewamy pierogi. Pycha.
Uwagi
Przepis na ciasto pierogowe z dodatkiem masła.
Podziel się: