Pierogi z kapustą i grzybami
160 pierogów zrobionych, a miało być symbolicznie ;). Zapraszam Was na ostatni świąteczny wpis :)
Kochani, życzę Wam zdrowia i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Spędźcie je w gronie rodziny i przyjaciół, nasiąknijcie dobrą energią na kolejny rok. Cieszę się, że po raz drugi mogę złożyć Wam życzenia i dziękuję wszystkim za to, że jesteście.
Spokojnych Świąt :)
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- około 1,5 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- 1 duża cebula
- olej
Instrukcje
- Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień gotujemy grzyby do miękkości. Studzimy.
- Kapustę płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Gdyby kapusta okazała się bardzo kwaśna możecie wodę odlać i zalać ponownie gorącą wodą. Studzimy i zimną odciskamy z wody.
- Grzyby oraz kapustę mielimy maszynką przez sitko z dużymi otworami, jeśli wolicie lub nie macie maszynki możecie grzyby oraz kapustę drobno posiekać.
- Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy grzyby oraz kapustę i chwilę przesmażamy, dodajemy sól raz pieprz do smaku. Studzimy.
- Z mąki, jajek oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody. Ciasto musi być elastyczne.
- Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Nakładamy farsz i zlepiamy.
- Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia.)
- Ugotowane pierogi możecie obsmażyć na patelni na złoty kolor, możecie je również podać „z wody” okraszone jedynie zrumienioną cebulką. Smacznego.