Pierogi z serem
Pierogi z serem, idealne na obiad czy podwieczorek. U mnie dzisiaj z borówkami i bitą śmietaną.
Składniki
Ser – farsz
- 500 g sera białego śmietankowego lub półtłustego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 50 ml śmietanki dodajemy jeśli ser jest zbyt suchy
Dodatki:
- garść ulubionych owoców
- 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 300 ml mocno ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Instrukcje
Ciasto:
- Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
- Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy 250 ml wody, a pozostałą dolewamy w razie potrzeby taż żeby ciasto nie było zbyt luźne lub zbyt twarde.
- Ciasto przekładamy do miski lekko posypanej mąką i przykrywamy ściereczką na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”.
Ser:
- Do miski wkładamy ser, dolewamy śmietankę (jeśli ser jest zbyt suchy), dodajemy cukier wg smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
- Owoce myjemy, śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem (ilość cukru pudru wg uznania).
Wykonanie:
- Część ciasta odrywamy, stolnicę lekko oprószamy mąką, wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło.
- Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na odpowiednią grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania.
- Wykrawamy szklanką i nakładamy ser ok. 1 łyżeczki w zależności od wielkości pierogów. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia.
- Odcedzamy na sicie. Podajemy z bitą śmietaną i owocami. Smacznego.