Pierogi z łososiem i szpinakiem

Jadłam w tym roku nad naszym morzem pyszne pierogi z łososiem i szpinakiem. Jestem wielbicielką zarówno szpinaku jak i łososia dlatego wyjątkowo mi smakowały. Zrobiłam je dzisiaj i smak jest ten sam, szczerze polecam. Są pyszne.
Pierogi z łososiem i szpinakiem
Porcje 20
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oleju
- ¼ łyżeczki soli
- około 150 ml ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 300 g surowego łososia
- 250 g szpinaku
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła lub oleju
- łyżeczka drobno posiekanego koperku
Instrukcje
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, smażymy na maśle do czasu, aż zacznie się lekko rumienić. Dodajemy umyty i posiekany szpinak, dusimy i odparowujemy nadmiar wody.
- Łososia oczyszczamy z ości, zdejmujemy skórę i drobno siekamy, dodajemy do podduszonego szpinaku i całość chwilę smażymy, (około 5-10 minut), odparowując nadmiar płynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
- Z mąki, jajek, oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne.
- Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło.
- Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy szklanką i nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia.
- Polewamy odrobiną rozpuszczonego masła i posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego.
Jakie cienkie ciasto! Gratulacje!