Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne pieczone pierogi z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Jeśli lubicie soczewicę, a macie ochotę spróbować czegoś innego zachęcam do spróbowania. Jest to jedna z tych potraw, które częściej zagoszczą na moim stole.
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Składniki
Składniki na farsz:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- ¾ szklanki gorącej wody
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 250 g jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
Instrukcje
- Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki. Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem do miękkości, nie rumieniąc, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na sitko i osączamy z nadmiaru płynu.
- Soczewicę zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy do miękkości (około 5-7 minut). Osączamy z nadmiaru wody i mieszamy z pieczarkami, w miarę potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy z natką pietruszki.
- Mąkę łączymy z jajkiem i solą. Do gorącej wody wkładamy masło i odstawiamy do czasu, aż się rozpuści po czym wlewamy do mąki i najpierw łyżką, a później rękoma wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
- Wstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut żeby ciasto odpoczęło.
- Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy koła o średnicy 14 cm nakładamy dość sporo farszu i sklejamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-30 minut, do czasu, aż się ładnie zrumienią. Podajemy ciepłe.
- Jogurt łączymy ze szczypiorkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy szczyptą soli. Odstawiamy do lodówki.
Podziel się: