Makaron z jagodami.

Przepis na smaczny, letni obiad. Pewnie dla wielu z Was makaron z jagodami to wspomnienie z dzieciństwa. Minęło już dobrych kilka lat kiedy jadłam go ostatnio i zupełnie o nim zapomniałam. W tym roku u nas jest mnóstwo jagód, więc przygotowując kolejną porcję jagodzianek nie mogło zabraknąć makaronu z jagodami. Uwielbiam jagody, są bardzo zdrowe, jednak należy pamiętać żeby przed spożyciem bardzo dobrze je umyć. Osobiście nie lubię zbierać jagód, ale kupuję je zawsze od zaprzyjaźnionej Pani. Jagody mrożę też na zimę, a później wykorzystuję np. do jagodzianek, ciast, naleśników. Przepis na pyszne jagodzianki znajdziecie tutaj.
Makaron z jagodami.
Porcje 5
Składniki
- 1 litr jagód
- cukier lub ksylitol do smaku można pominąć
- 1 łyżka jogurtu lub śmietanki opcjonalnie
- ulubiony makaron
Instrukcje
- Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie. Ja używam makaronu domowego. Przepis na makaron domowy znajdziecie na blogu.
- W tym czasie kiedy makaron się gotuje, dokładnie myjemy jagody. Przekładamy do garnka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3-4 minuty, w razie potrzeby dosładzamy wg uznania.
- Ugotowany makaron odcedzamy na sitku, przekładamy na talerze i polewamy jagodami. Można polać je jogurtem lub śmietanką.
Uwagi
Przepis na : Makaron domowy – Jak zrobić domowy makaron
Jeśli szukacie innych przepisów z jagodami to zapraszam po przepis na najpyszniejsze:
Jagodzianki
Rolada biszkoptowa z jagodami
Drożdżowe racuchy z jagodami
Deser jagodowy z chia.
Naleśniki z jagodami
Ciasto jagodowo-jogurtowe
Pierogi z jagodami
ależ apetycznie wygląda
Dziękuję :)