Naleśniki z jagodami

Szaleństwa naleśnikowego ciąg dalszy. Dzisiaj wersja letnia z jagodami, teraz możemy użyć mrożonych. Robimy je podobnie jak naleśniki z serem.
Naleśniki z jagodami
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 150 ml mleka i około 50 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
- szklanka jagód
- 2 łyżki drobnego cukru
Instrukcje
- Mąkę, jajka i mleko dokładnie mieszamy ew. miksujemy, dodajemy sól. Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całej ilości wody/mleka, ciasto musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Naleśniki smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju.
- Szklankę jagód wymieszać z dwiema łyżkami drobnego cukru , posmarować naleśniki , zwinąć w rulon. Z bitą śmietaną to naprawdę pychotka.