Jagodzianki
Przepis na delikatne, puszyste jagodzianki. Słodkie bułeczki wypełnione jagodami i oblane pysznym cytrynowym lukrem. :) moje ulubione. Zapewniam Was, że na jednej się nie skończy. Chyba większość z nas lubi jagodzianki, a te zrobione samodzielnie smakują najbardziej. Spróbujcie koniecznie, u mnie to już kolejna partia w tym roku. Zimą możecie zrobić je z mrożonych jagód.
Jagodzianki
Porcje 18
Składniki
Składniki na ciasto:
- 580 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
- 100 masła
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 0,5 l jagód (świeże lub mrożone)
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Instrukcje
- Do garnka wlewamy 200 ml mleka dodajemy masło, 5 łyżek cukru ,serek mascarpone , całość lekko podgrzewamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy i dodajemy dwa roztrzepane jajka.
- Przygotowujemy rozczyn : drożdże, pozostałe mleko, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki mieszamy w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia.
- W misce łączymy wszystkie składniki tj. mąkę, rozczyn i masę jajeczną. Wyrabiamy kilka minut mikserem. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę.
- Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli używacie mrożonych jagód, należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej na sitku) i osączyć z nadmiaru soku.
- Łyżką nabieramy wyrośnięte ciasto , w dłoni formujemy placek, na środek nakładamy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Odkładamy zlepieniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 15 minut, aż się pięknie zrumienią. Czas pieczenia jest indywidualny dla każdego piekarnika.
- Wystudzone bułeczki polewamy lukrem.
- Lukier: w misce ucieramy cukier z sokiem z cytryny, sok dodajemy stopniowo i w małych ilościach żeby lukier nie był zbyt rzadki.