Ciasto jagodowo-jogurtowe

Jeśli wybieracie się w najbliższy weekend na jagody lub chociaż do warzywniaka, koniecznie kupcie litr jagód. Ciasto jest pyszne, robi się je szybko. Idealny deser na zbliżający się upalny weekend.
Ciasto jagodowo-jogurtowe
Składniki
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jogurtowo-jagodową:
- 1000 g jogurtu greckiego
- 2 szklanki jagód (świeże lub mrożone)
- 50 g żelatyny
- ¾ szklanki cukru pudru
Składniki na masę jagodową:
- 2 szklanki jagód
- ½ szklanki cukru pudru
- 60 ml soku, np. jabłkowego
- 20 g żelatyny
Instrukcje
Ciasto:
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo), dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników.
- Następnie cały czas miksując powoli dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło.
- Wlewamy do formy wyłożonej papierem ew. wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja użyłam formy o wymiarach 22×28, ale może być odrobinę mniejsza. Pieczemy w temp.180 C przez około 25 minut, aż się zrumieni. Studzimy.
Masa jogurtowo-jagodowa:
- Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. Po kilku minutach dolewamy gorącą wodę, około 0,5 szklanki, dokładnie mieszamy do czasu aż się rozpuści. Odstawiamy aż trochę przestygnie.
- 1 szklankę jagód miksujemy lub blendujemy z cukrem pudrem (mrożone jagody wcześniej rozmrażamy i odlewamy nadmiar soku).
- W misce mieszamy zmiksowane jagody, jogurt, dodajemy żelatynę, a na sam koniec szklankę całych jagód. Delikatnie mieszamy.
- Przed dodaniem żelatyny dobrze jest spróbować masę, jeśli jest mało słodka można jeszcze dodać cukier.
- Na wierzch masy jogurtowo-jagodowej wykładamy masę jagodową.
Masa jagodowa:
- Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. Po kilku minutach dolewamy gorącą wodę, około 0,5 szklanki, dokładnie mieszamy do czasu aż się rozpuści. Jagody miksujemy lub blendujemy z cukrem pudrem, mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i sokiem jabłkowym.
- Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego :)