Drożdżowe racuchy z jagodami
Zapraszam Was dzisiaj na drożdżowe racuchy ze świeżymi jagodami. Przygotowanie ich jest bardzo szybkie i proste, dajcie znać czy Wam smakowały. Moje zniknęły wyjątkowo szybko :)
Drożdżowe racuchy z jagodami
Składniki
- 300 ml jagód
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- olej do smażenia
- cukier puder
Instrukcje
- Pół szklanki mąki mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i 1/3 szklanką mleka. Odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, jajko, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy dokładnie rózgą, ciasto będzie dość rzadkie.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min.40 minut.
- Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy porcję ciasta (pełna łyżka), na wierzch posypujemy jagodami i delikatnie je wciskamy w ciasto. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Nie mogą się smażyć zbyt mocno bo będą surowe w środku.
- Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i świeżymi jagodami. Smacznego :)