Chleb pszenny na drożdżach
Przepis na chleb z „gara”. Sprawdzony przepis na chleb, który jest chrupiący, pachnący i wyjątkowo smaczny. Upieczony z dodatkiem drożdży. Rodzina jak sępy krążą wokół niego, a ja mówię, że nie wolno kroić, zjadać bo najpierw muszę zrobić zdjęcia. ;) A rodzinka nie odpuszcza, tym bardziej, że chleb cały czas kusi swoim wyglądem, zapachem. Ekspresowa sesja i po godzinie z chleba zostały marne resztki. Właśnie drugi czeka w lodówce na upieczenie. Spróbujcie koniecznie sami go upiec, jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to gorąco zachęcam bo naprawdę warto. :)
Chleb pszenny na drożdżach
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 500 ml ciepłej wody (2 szklanki)
Instrukcje
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub misie miksera (drożdże rozkruszamy).
- Składniki dokładnie mieszamy lub wyrabiamy mikserem z hakiem, stopniowo dolewając wodę.
- Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 h, można je zrobić wieczorem i odstawić na całą noc, a upiec rano.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko oprószoną mąką i chwile wyrabiamy. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 C razem z naczyniem żaroodpornym, w którym będzie się piekł chleb. (naczynie powinno być dość duże).
- Wyrośnięty chleb przekładamy do gorącego naczynia i przykrywamy pokrywką, jeśli nie macie pokrywki można przykryć go szczelnie folią spożywczą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut (bez termoobiegu, grzałka góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, chleb powinien mieć rumianą skórkę.
- Upieczony chleb wyjmujemy z naczynia i studzimy. Najlepiej robiąc to na kratce kuchennej żeby nie zaparował nam od spodu i nie zrobił się mokry.
- Idealnie smakuje ze świeżo zrobionym domowym masłem. :) Smacznego
Uwagi
Przepisy, które polecam :
Przepis na pyszny chleb z dodatkiem mąki krupczatki i ziarnami.
Bułki pszenne
Bułki drożdżowe z kruszonką
Pyszne rogaliki śniadaniowe
Upiekłam dziś chleb z tego przepisu, to był mój pierwszy chleb i wyszedł wysmienity- chrupiąca skórka i miękki środek. Zjadłam prawie pół bochenka na ciepło z masłem. Palce lizać, polecam.
Cieszę się, że smakował :)
Chleb pięknie wyrósł. Bardzo smaczny :)
Witam, właśnie zabieram się za upieczenie chleba z Pani przepisu, ale mam mały problem, na jakim obiegu piec chleb? Zawsze wszystko robiłam na termoobiegu, tu widzę, że mam piec na innym. Jakim? Górnym, dolnym? Nie znam się za bardzo na tym, proszę o pomoc. Pozdrawiam
grzałka góra-dół
Pozdrawiam :)
Zamiast termoobiegu pieczemy w piekarniku z włączonym dołem i górą czy tylko dół ma grzać?
Grzałka góra-dół :)
Witam jestem początkująca w pieczeniu chleba nigdy nic na drożdżach mi nie wychodziło chociaż inne ciasta perfekcyjnie mi wychodza chciałam się zapytać czy 25g drożdży to 2 i pół kostki bo jedna ma 10g przeważnie?
Witam Kostka drożdży ma 100 g więc dzielimy ją na 4 równe części. :)
Czy ten chleb wyjdzie z innym rodzajem mąki? Np. z żytniej? Czy raczej tylko pszenna?
Ja tego chleba nigdy nie piekłam z innej mąki. Ale na blogu jest chleb z ziarnami z mąki krupczatki polecam. https://to-co-lubie-gotuje.pl/chleb-z-ziarnami-drozdzowy/
Jaki typ mąki najlepiej użyć?
ja dodaję 480
Zrobiłam wczoraj chleb po raz pierwszy i wyszedł super! Świetny przepis, wszystko jasno wyjaśnione. Chleb duży, bardzo smaczny z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Polecam bardzo nawet osobom niewprawionym w pieczeniu.
Jedynie co zmieniłam, to piekłam 5 minut dłużej pod przykryciem i w 5 stopni wyższej temperaturze niż podane – ponieważ mój piekarnik tak już ma, że wszystko muszę albo troszkę dłużej albo w wyższej temperaturze.
Super, bardzo się cieszę, że smakuje :) Tak to jest z tymi piekarnikami, że każdy piecze trochę inaczej :) pozdrawiam
Witam, dzisiaj zrobilam chleb z Pani przepisu, wyszedl pyszny tylko tak jakby troszke mokry w środku, czy tak powinno byc ? jezeli nie to z jakiego powodu tak sie stalo ?
Trudno powiedzieć, nigdy tak nie miałam. Proszę spróbować następnym razem piec chwilę dłużej, (10 min) każdy piekarnik piecze inaczej. Pozdrawiam :)
Czym posmarować naczynie?
Czy wystarczy podsypać mąką?
Wygląda apetycznie
Oprószamy mąką, wystarczy :)