Paluchy z serem.
Delikatne, puszyste paluchy z żółtym serem. Paluchy serowe idealne na drugie śniadanie. Smakują doskonale zarówno same jak i z dodatkami.
Paluchy z serem
Porcje 12
Składniki
Składniki na ciasto:
- 650 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych lub 1 torebka 7 g drożdży suchych
- 500 ml mleka
- 50 ml oleju lub 50 ml rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru płaska
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru
- 200 g żółtego sera
Instrukcje
- Do miski wlewamy mleko (temperatura pokojowa, jeśli jest prosto z lodówki można je lekko podgrzać) dodajemy cukier oraz drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut do czasu, aż drożdże zaczną pracować. W przypadku drożdży suchych nie robimy rozczynu.
- Następnie dodajemy mąkę, sól oraz olej i dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 12 równych kawałków.
- Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt około, w trakcie wałkowania można podsypywać lekko mąką.
- Na każdy rozwałkowany kawałek rozkładamy porcję żółtego sera.
- Następnie zwijamy je w rulon, dokładnie sklejając brzegi.
- Na patelni gotujemy wodę z cukrem i wkładamy każdą sztukę zanurzamy w wodzie na około 20 sekund.
- Następnie drewnianą łopatką delikatnie wyjmujemy z wody i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sztukę nacinamy ostrym nożem lub żyletką.
- Odstawiamy na 5 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C (piekarnik góra-dół) na około 20 minut.