Chleb z ziarnami – drożdżowy
Dzisiaj upiekłam chleb z dodatkiem suchych drożdży i mnóstwem ziaren. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki : siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, jagody goji, chia, sezam lub orzechy. Pamiętajcie tylko żeby ilość dodatków nie była zbyt duża maksymalnie 6-7 łyżek. Chleb ten upieczony został z mąki krupczatki, jest bardzo smaczny i chrupiący. Do jego upieczenia możecie użyć zarówno drożdży świeżych jak i suszonych. Pamiętajcie, że 7 g drożdży suszonych odpowiada 25 g drożdży świeżych.
Chleb z ziarnami – drożdżowy
Składniki
- 500 g mąki krupczatki
- 7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 500 ml ciepłej wody
- 0,5 szklanki otrąb (ja dodałam pszenne) szklanka 250 ml
- 1 łyżeczka soli czubata
- 1 łyżeczka cukru płaska
- 2 łyżki pestek dyniowych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia
Instrukcje
Drożdże suche:
- W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do "keksówki" 25 cm wysmarowanej olejem bądź masłem i oprószonej otrębami.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Drożdże świeże:
- W przypadku jeśli używacie świezych drożdży najpierw robimy rozczyn. Do niewielkiej miski lub garnka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 100 ml wody. Odstawiamy na 10 min., aż drożdże zaczną pracować.
- Następnie wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, dolewamy pozostałą wodę, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do "keksówki" 25 cm wysmarowanej olejem bądź masłem i oprószonej otrębami.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C grzałka góra-dół i pieczemy godzinę.
CHLEBEK PYSZNY :)