Bułki pszenne drożdżowe
Przepis na domowe bułki pszenne. My dzisiaj zjedliśmy je z dodatkiem dżemu truskawkowego i miodu. Bułki te możecie upiec zarówno z suchych jak i świeżych drożdży. Torebka 7 g suchych drożdży odpowiada 25 g drożdży świeżych.
Bułki pszenne drożdżowe
Porcje 8
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli płaska
- 250 ml letniej wody
Instrukcje
- Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Jeśli dodajecie świeże drożdże to najpierw robimy rozczyn. Do miski rozkruszamy drożdże następnie dodajemy łyżeczkę mąki i około 50 ml wody. Całość mieszamy i odstawiamy do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (lekko oprószoną mąką) chwile zagniatamy i dzielimy je na 8 równych części.
- Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko oprószamy mąką. Bułeczki przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 min.
- Wyrośnięte bułki nacinamy tępą stroną noża na pół lub na +.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25-30 minut – grzałka góra-dół.
Szukałam przepisu na wykorzystanie suchych drożdży. I to jest ten! Bułeczki za każdym razem pięknie wychodzą. Przepis prosty – polecam. Dziś dodaję, eksperymentalnie, kminku do środka…
Cieszę się, że smakują :)
Wyszły super polecam
Cieszę się bardzo :)
Pani Joanno,
Skorzystałem dzisiaj z Pani przepisu. Bułki wyszły znakomite!
Pozdrawiam serdecznie :-)
Cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam :)
Świetny przepis. Robię z suchych drożdży i zawsze wychodzą. Piekłam już kilkanaście razy. Dzięki!
Bardzo się cieszę, że smakują :)