Obwarzanki
Obwarzanki to drożdżowy wypiek, którego nazwa wzięła się ze sposobu przygotowania, czyli obwarzania. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie jak wiele ciast drożdżowych z mąki, wody, drożdży i soli. Ciasto powinno urosnąć, następnie jest formowane i ponownie pozostawiane do wyrośnięcia. Jednak kluczowe w przygotowaniu obwarzanek jest „obwarzanie” czyli wkładanie na chwilę do wrzątku i obgotowanie ich (stąd nazwa). Gotowe obwarzanki posypuje się solą, makiem lub sezamem.
Obwarzanki
Porcje 8
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli płaska
- 15 g masła
- 1 jajko
- sól, mak, sezam do posypania
Instrukcje
- Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. W przypadku kiedy używamy drożdży suchych pomijamy przygotowanie rozczynu.
- Do rozczynu dodajemy mąkę, jajko, sól oraz masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 równych części.
- Każdą część formujemy na walce długości około 25 cm.
- Następnie skręcamy po 2 i formujemy obwarzanek, końcówki należy dobrze ze sobą skleić żeby podczas obwarzania nam się nie rozpadły.
- W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Na gotującą się wodę wkładamy obwarzanki i obwarzamy je po około 30 sekund z każdej strony.
- Następnie obwarzanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obwarzanki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy grubą solą, makiem lub sezamem.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) na środkową półkę i pieczemy około 30 minut.