Jak zrobić masło – masło koperkowe
Zawsze lubiłam smak i zapach „prawdziwego” masła, zrobienie go jest banalnie proste. Dodatkowo dodając różne składniki możemy zmienić jego smak. Ja zrobiłam masło z dodatkiem koperku, ale z dodatkiem pietruszki czy z ząbkiem czosnku, jest równie smaczne i idealnie pasuje do dań z grilla. Kromka świeżego chleba lub chrupiącej bagietki posmarowana takim masłem to czysta poezja. Spróbujcie zrobić sami, dodatki można dodać do masła, które kupicie w sklepie, ale tylko do takiego, które ma min. 80 % tłuszczu.
Masło domowe – masło koperkowe
Składniki
- 600 ml śmietanki 42 % (można wykorzystać na początek mniejszą ilość)
- (można użyć śmietany 30 % lub 36 %)
- duża szczypta soli
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
Instrukcje
- Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem. Najpierw ubije nam się śmietana taka jak robimy do ciasto, później zacznie się warzyć, a po chwili zacznie się wytrącać masło, które zbije się w kulę. Wyciągamy masło, wkładamy do miseczki z zimną wodą i chwilę płuczemy, aż pozbędziemy się całej maślanki.
- Masło mieszamy z solą i koperkiem. Gotowe. :)
Uwielbiam <3 masz bardzo domowe i ciekawe posty !