Pasta z bobu, awokado i jajek

Dzisiaj przepis na szybką, smaczną i zdrową pastę na kanapki. Pasta bobu, awokado i jajek. Jej przygotowanie zajmie Wam chwilę, najdłużej trwa gotowanie i obieranie bobu. W sezonie przygotujecie ją ze świeżego bobu, zimą idealnie sprawdzi się również ten mrożony.
Pasta z bobu, awokado i jajek
Składniki
- 250 g bobu
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 0,5 awokado
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Bób gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Dobrze jest po ugotowaniu przelać bób zimną wodą wtedy zachowa swój piękny zielony kolor.
- Ugotowany i obrany bób przekładamy do miseczki, następnie dodajemy połowę awokado oraz jajko ugotowane na twardo. Całość rozgniatamy widelcem (ja lubię kiedy jest wyczuwalna lekka struktura warzyw dlatego nie rozgniatam na miazgę.
- Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny wtedy pasta nie zrobi się ciemna. Awokado bez cytryny utleni się i zrobi się bury kolor. Jeśli lubicie dodajcie do pasty przeciśnięty ząbek czosnku, ale i bez niego pasta świetnie smakuje.
- Ja podałam je na grzankach.